چرا قیمت سكه امامی از بهار پایین تر است؟

چرا قیمت سكه امامی از بهار پایین تر است؟ نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران با حضور در ایسنا، ضمن تشریح وضعیت فعلی بازار طلا و جواهر و بیان علل التهابات آن، با اشاره به اینكه دو عامل نرخ ارز و نوسانات آن در داخل و قیمت انس جهانی بعنوان عامل خارجی مستقیما بر قیمت سكه و طلا در بازارهای داخلی موثرند، خاطرنشان كرد: ما هم از افزایش قیمتها راضی نیستیم و امیدواریم كه قیمت سكه و طلا به قیمت های چند سال پیش خود بازگردد تا مردم مجدد قدرت خرید داشته و با خرید خود در كار و صنعت ما هم گردش و رونق ایجاد كنند.


به گزارش مبل زیبا به نقل از ایسنا، این روزها قیمت سکه روند صعودی به خود گرفته و در حال ثبت رکوردهای جدید است. برای اطلاع از دلیل این افزایش قیمت و همینطور سوالات دیگری که معمولا در اذهان عمومی وجود دارد، از مسعود یزدانی، نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران دعوت کردیم با حضور در ایسنا پاسخگوی سوالات باشد که بخش نخست این گفت وگو چندی قبل منتشر گردید و این گزارش قسمت دوم و پایانی است.
متن سوال و جواب خبرنگاران ایسنا با نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران به شرح زیر است:
در این صنعت بالاخره تعیین کننده قیمت سکه کیست؟
قیمت سکه را بازار به معنای واقع و حجم عرضه و تقاضای مردم تعیین می کند. به صورت مثال همکاران ما از بانک مرکزی صد قطعه خریداری می کنند و با اختلاف ۵۰ هزار تومانی در واحد خود می فروشند. با تغییرقیمت بازار، بانک مرکزی هم قیمت خویش را تغییر می دهد. زمانی که سکه از بانک خارج می شود برای ما حکم مصنوع دارد و ما (اتحادیه) تعیین کننده نرخ آن هستیم. حتی مشکلاتی که در آن ایجاد می شود، با اتحادیه طلا و جواهر است.
به تازگی گفته شده که ورود برخی بانک ها در گرفتن سکه از مردم و تحویل گواهی سکه به آنان که قابل معامله است، سبب افزایش قیمت سکه شد. این مورد درست است؟
برای آنکه نقدینگی از مردم گرفته شود، تصمیم گرفته شد که به برخی از بانکها مجوز داده شد تا از مردم سکه بگیرند و در قبال آن اوراق به آنها بدهند. در اینجا علاوه براینکه این سرمایه دست خودشان (بانک) باقی می ماند، سکه هم می ماند؛ چونکه سکه به مردم تحویل داده نمی گردد و به جای آن اوراق تحویل مردم می دهند. در نتیجه اتفاقی که افتاد این بود که مقداری نقدینگی از بازار جمع شد تا در آینده التهابی شکل نگیرد و تورم مقطعی پایین بیاد.
هم اکنون اختلاف قیمت بین بورس و بازار کاسته شده است. تا چندی قبل این اختلاف قیمت در حدود ۳۰۰ هزار تومان بود. در حقیقت سکه ای که در بازار خریداری می شد، ۳۰۰ هزار تومان زیر قیمت بورس بود.
چرا همیشه قیمت سکه امامی از بهار پایین تر است؟ عیارش متفاوت است؟
این مورد هیچ وقت برای ما هم حل نشده است. هیچ تفاوتی در عیار و وزن این سکه ها وجود ندارد. ربط این مورد به مردم بازمی گردد. داستان آن شبیه خودروهایی می ماند که به جهت نوع رینگ یا رنگ خودرو تفاوت قیمت دارند. البته مهم تر از این مورد که بابت حذف آن بایستی از بانک مرکزی تشکر کرد، حذف تاریخ تولید از روی سکه ها بود. به فرض سکه ای که در سال ۱۳۹۹ تولید می شد، سکه های سال های ۱۳۹۸ و به ترتیب برای سال های پایین تر ارزان تر می شدند اما حالا همه سکه ها به همان تاریخ ۱۳۸۶ تولید می شوند و دیگر آن اختلاف قیمت از بین رفته است و محدود به سال های قبل از ۱۳۸۶ شده است.
به صورت مثال سکه ضربی سال ۱۳۸۳ حدود ۵۰ تا ۸۰ هزار تومان ارزان تر است؛ البته این اختلاف قیمت را هم تناسب عرضه و تقاضا و خرید و نگهداری مردم به جهت سرمایه گذاری بوجود آورده است. این در شرایطی است که ضرب بانک و عیار سکه باید معیار باشد و اینکه یک نفر سکه را بعنوان سرمایه انتخاب می کند نباید به علت سال تولید، ارزش پایین تری پیدا کند.
کارمزد و اجرت ساخت و در حقیقت معیار محاسبه قیمت طلا در طلافروشی ها چگونه است؟
کارمزد به تولیدکننده بعنوان همان مزد کار تعلق می گیرد که متغیر است. به فرض از ۸۰۰۰ تومان تا ۵۰ - ۶۰ هزار تومان کارمزد وجود دارد. در قانون نظام صنفی تعریفی برای کارمزد وجود دارد که برپایه آن تولیدکننده به نسبت کاری که بر روی طلا انجام می دهد، ارزش افزوده روی آن ایجاد می شود.
در خرده فروشی ها و ویترین داران طلافروش (طلافروش های سطح شهر)، قانون هفت درصد از ارزش طلا، سود در نظر گرفته شده است اما برای بنکداران این سود دو درصد است. البته ما برای آنکه بازار از رکود بیرون برود به دولت اعلام نموده ایم که یک درصد سود دریافت می نماییم. هم اکنون بعضی از واحدهای طلافروشی ما هم به جای آن هفت درصد، ۵ درصد سود می گیرند تا مصرف کننده بتواند خرید کند.
ضمن اینکه ۹ درصد مالیات برارزش افزوده هم دولت برای خرده فروشان اعمال می کند اما خیلی از واحدها برای آنکه مشتری خویش را از دست ندهند، این درصد مالیات را کم می کنند.
در مجموع قیمت طلا بدین شیوه حساب می شود که وزن طلا، مزد ساخت پرداختی به تولیدکننده(کارخانه)، ۹ درصد مالیات، یک درصد سود پرداختی به صنف طلا و جواهر سود خود طلافروشی باهم جمع می شوند و قیمت نهایی آن قطعه طلا به دست می آید.
ازاین رو نرخ روز طلا (که توسط اتحادیه به صورت لحظه ای به روز می شود)+ اجرت ساخت ( که در کشور ما به علت مصرف بالای طلا از ۲۰ تا ۴۰ هزار تومان است)، در ۷ درصد ضرب می شود و بابت مالیات هم ۹ درصد اضافه می شود که مربوط به ما نیست اما به اشتباه عنوان می شود که اتحادیه، مالیات را از طلافروش می گیرد؛ درصورتی که این مالیات بر مصرف و مختص دارایی است.
در صنف و رسته ما اغلب افراد خرید طلا و جواهر خویش را از واحدهایی که می کنند که برایشان شناخته شده است و سالیان و نسل های گوناگونی به جهت حسن شهرت آن واحد یا فروشنده، خرید می کنند. در صنف ما فراوان حسن شهرت وجود دارد. کلاهبرداری ها زمانی صورت می گیرد که به صورت مثال باوجود اینکه همیشه تاکید می نماییم مردم از واحدهای دارای پروانه کسب و از رسته مختص نیاز خود، خرید خویش را انجام دهند اما گاها از واحدهایی خرید خویش را انجام می دهند که پروانه کسب ندارد یا به صورت مثال سکه را از طلافروشی خریداری می کنند که می تواند تقلبی باشد یا عیارش ایراد داشته باشد. سکه را باید از واحدی خریداری کرد که جواز سکه دارد. ضمن اینکه باید لوگو(نشانه) درج شده روی وکیوم سکه با پروانه کسب یکی باشد.
بین سکه های وکیوم و سکه های باز تفاوتی وجود دارد؟
هیچ تفاوتی از نظر ما وجود ندارد اما زمانی که سکه پلمپ وکیوم دار باشد، هولوگرام متناسب با پروانه کسب آن واحد بر روی آن درج شده؛ بنابراین از امنیت بالاتری برخوردار است؛ وگرنه به لحاظ قیمتی هیچ تفاوتی باهم ندارند و واحد به جهت آن وکیوم گران تر نمی فروشد یا ارزان تر از مشتری نمی خرد.
مبحث مهم، عیار سکه است و این بحث پلمپ شدن و وکیوم سکه ها به علت افزایش امنیت و مشخص شدن شناسنامه آن سکه است. هرچند که سکه های باز هم اگر واحدهای فروش سکه معتبر تهیه شود، به میزان همان وکیوم ها مطمئن است.
در واحدهای طلافروشی ترازوها توسط اتحادیه چک می شوند؟
علاوه براینکه ترازوها سالیانه دوبار توسط سازمان استاندارد، راستی آزمایی می شوند، بازرسان ما هم در ماه هایی که به واحدها سرمی زنند، ترازوها را چک می کنند. امروزه هم که ترازو طلاها دیجیتال شده و توسط مشتری قابل رویت است.
واردات مصنوعات طلا به چه صورت است؟
واردات مصنوعات به صورت قانونی به کشور وجود ندارد اما مقداری جزئی از راه مسافران و قاچاق انجام می شود. البته بسیار درصدآن پایین هست؛ بخصوص از زمانی که تغییرات افزایشی قیمت طلا و افزایش نظارت ها به وجود آمد، دیگر واردات به صورت غیرقانونی صرفه اقتصادی ندارد؛ چونکه هم خود طلا بسیار گران تمام می شود و هم مزد ساخت بالا می رود که خریدار آنچنانی ندارد.
ناگفته نماند که طلا داخلی ما بسیار پیشرفت کرده است تا جایی که به کشورهای حوزه خلیج فارس، آسیای میانه و... صادر می شود.
چطور می توان طلاهای قاچاق را تشخیص داد؟
کدهایی وجود دارد که در داخل مصنوعات طلا درج می شود. به صورت مثال در تهران T (T۱۵۰) یا در آذربایجان A داخل کارنوشته می شود که بازگو شناسنامه ساخت طلا است. در طلای تولید ایرانی حتما باید این حروف نوشته شده باشند؛ اگر نداشته باشد مشتریان نباید خریداری کنند. در ایران پنج شهر تهران، اصفهان، تبریز، یزد و مشهد متولی ساخت طلا هستند که قطب صنعتی طلا و جواهر کشور به حساب می آیند. بدین ترتیب طلای خارجی که این علامت­ ها درش حک نشده است، مشخص هستند. البته قاچاق طلا خیلی کم شده و همچون سابق نیست.
باتوجه به نرخ ارز، قیمت طلا در ایران بیشتر است یا خارج از ایران؟
گپ بسیار جزئی همیشه داشته است. تنها زمان­ هایی که در بازار داخلی عرضه و تقاضا متناسب نیست آن هم در طلا خام و نه مصنوعات، اختلاف جزئی دیده می شود. به صورت مثال در ترکیه ۱۰۰ هزار تومان با ایران متفاوت می باشد. در حقیقت یک اختلاف روزانه است که بستگی به وضعیت داخلی کشورها و تناسب عرضه و تقاضاست اما در مجموع ثابت است و تفاوت چندانی وجود ندارد.



به صادرات طلای ایران اشاره کردید؟ بازار صادراتی ما چگونه است؟
بعد از چندین دهه اتحادیه طلا و جواهر تهران یک سند استراتژیک در این حوزه آماده کرده است. حمایت ­ها و کمک­ های خوبی هم از جانب مسؤلان رده نخست کشور صورت گرفته است که هرچه سریعتر مسائل کاغذ بازی­ های اداری برداشته شود تا صادرکننده به سادگی طلای خویش را از فرودگاه منتقل کند. در همان­ جا صندوق­ ها و ترازوهایی قرار داده شده و قول داده­ اند گمرک شبانه روزی هم فعال باشد. همانطور که اشاره شد، کم ­وبیش صادرات به کشورهای همسایه همچون عراق، افغانستان، امارات، روسیه، آذربایجان و... صورت می گیرد.
هم اکنون ایتالیا نخستین کشور تولیدکننده و صادرکننده طلاست. پس از آن ترکیه، سنگاپورو کره هستند. امیدوار هستیم که با فروکش کردن بحث کروناویروس و مسائل تحریم­ ها، ایران هم تا حداکثر ۱۰ سال آینده جزو پنج کشور اول صادرکننده طلا باشد.
در بخش طراحی طلا، در چه مرحله­ ای هستیم؟
در حقیقت خانوم­ ها هرکجا که ورود کرده­ اند، آن بخش موفق بوده و رونق خوبی شکل گرفته است. از زمانی که بانوان کشور وارد صنعت طلا و جواهر شده­ اند، طراحی بسیار تغییر کرده است. هم اکنون شرکت­ های خوبی در زمینه طراحی فعال می باشند. در خیلی از شرکت­ های به­ نام ایران ساخت طلا از صفر تا ۱۰۰ توسط خانوم­ ها صورت می­ گیرد که در ترکیه هم خواستار دارد.
چنانچه اوضاع صادرات خوب شود، در جایگاهی هستیم که بتوانیم صادرات طلا به کشورهای اروپایی هم داشته باشیم؟
۱۰۰ درصد. ایرانی ها همیشه خلاقیت خوبی داشته اند. ضمن اینکه تمدن کهن و فرهنگ ما می­ تواند الهام­­ بخش یک طرح باشد که تولید آن برای اروپایی ها هم جذابیت خواهد شد؛ چونکه باوجود اینکه امروز باب ۹۰ درصد اروپا ماشین آلات است، صنعت طلا و جواهر ما همچنان حدود ۴۰ درصد سنتی است و توسط استادان بزرگ انجام می­ شود.
چرا کارمزد طلای ایتالیایی درایران بسیار بالاست؟
به علت اینکه تولیدات آنها با ماشین­ آلات بسیار گران ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار یورویی انجام می­ شود که بحث ماشین را هم در قیمت دخیل می­ کنند؛ چونکه این ماشین­ ها به صورت مثال بعد از پنج سال اسقاط می­ شوند، ازاین رو همان پنج سال را برمبنای تولید کیلو می­ گذارند، در نتیجه اجرت ساخت طلا بالا می­ رود.
ضمن اینکه ایتالیا مهد صنعت طلا و جواهر دنیاست و بسیار به­ روز هستند که این هم در قیمت آنها اثرگذار است. البته لازم به ذکر است که طلای ایتالیایی لزوما هم طلای باکیفیتی نیست؛ چونکه به قدری ظریف هستند که بسیار سریع صدمه دیده و مشتری مجبور است که به قیمت همان طلای آب شده آنرا بفروشد.
عرضه انگشترها و طلاها توسط دست­ فروشان چگونه است؟ قانونی است؟
از قدیم طلا جعبه­ دار وجود داشت که توسط دست فروشان در خیابان ها عرضه می­ شد؛ اما همیشه سفارش کردیم که به جهت کمی ارزان­ تر بودن، مردم از خرید اینگونه طلاها اجتناب کنند و طلای مورد نیاز خویش را فقط از واحدهای صنفی مورد تایید اتحادیه خریداری کنند. این طلاهای جعبه­ ای توسط دلالان درخیابان­ ها و به صورت سرپایی عرضه می شوند که عموما هم طلای واقعی به دست مردم نمی­ دهند.
مردم چگونه می­ توانند مطمئن باشند که جواهری که از واحدهای صنفی تهیه کرده­اند، واقعا جواهر است و شیشه نیست؟
زمانی که از واحدها و جواهرفروشی­ های معتبرخرید صورت می­ گیرد مغازه، پروانه کسب، شخص فروشنده و فاکتور کالا همگی مشخص هستند و سند آن طلا به حساب می­ آیند.
­گزارشی از تخلف واحدها داشته­ اید؟
بله؛ گاهی تخلف برخی واحدها گزارش می­ شود اما سریعا پیگیری صورت می­ گیرد. تابحال در صنعت ما مشتری ضرر نکرده است. بارها پیش آمده که کالایی خریداری شده که اصل نبوده و شکایت مشتری هم به جایی نرسیده است اما درصنعت ما چنین اتفاقی هیچگاه نمی­ افتد. طلا و جواهر به نرخ روز برای مشتری جبران و واحد متخلف بسته می ­شود. اگر هم مورد تکراری باشد، پروانه کسب آن واحد برای همیشه باطل می شود که دیگر هم در صنعت طلا و جواهر نمی­ تواند ورود کند.
حیثیت صنعت ما برایمان بسیار حائز اهمیت می باشد. افراد واحدهای ما به لحاظ اخلاقی، امانت­داری، ظاهری و... گزینش می­ شوند.




منبع:

5.0 / 5
2286
1399/04/06
16:19:48
تگهای خبر: استاندارد , اقتصاد , امنیت , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۵



محل تبلیغ شما
مبل زیبا
mobleziba.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مبل زیبا محفوظ است

مبل زیبا

مبلمان و دکوراسیون داخلی