معاون وزیر تعاون:
اصل سه جانبه گرایی مبنای تنظیم روابط کار است
به گزارش مبل زیبا، معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: دولت نقش تنظیم گری در روابط کار دارد و اصل سه جانبه گرایی، مبنای تصمیم گیری در این حوزه می باشد.
به گزارش مبل زیبا به نقل از خبرگزاری ایرنا، پروانه رضایی روز چهارشنبه در نشست با تشکل های کارگری و کارفرمایی استان کرمان با اشاره به موضوعات مطرح شده در این جلسه اضافه کرد: قانون کار قانون حداقلی هاست، همه ما می دانیم سطحی است که از این سطح کمتر نباید پرداخت گردد ولی بالاتر از سطح قانون هرگونه توافقی مجاز است.
وی اضافه کرد: همه مسایل کارگری و کارفرمایی بر طبق اصل سه جانبه گرایی دیده شده چه در شورای عالی کار، چه در شورای عالی حفاظت فنی و مراجع حل اختلاف همه جا می گوید اصل سه جانبه گرایی، یعنی ما به عنوان دولت، نمایندگان کارگران و نمایندگان کارفرمایان هر کدام یک رای داریم.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: باید سه جانبه تصمیم گرفته شود به جهت اینکه موضوعات و مسایل طرفین مطرح شود و مسایل فقط کارگر یا کارفرما و دولت نیست.
وی اشاره کرد: وقتی از تولید، صنعت و کار می گوییم یعنی اول پشتیبانی از کار و محیط کار باشد تا بتوان خیلی کارها و افزایش ها را انجام داد.
رضایی اظهار داشت: نمی توان در این نشست یا شورای عالی کار و هر جلسه دیگری تصمیمی بگیریم بدون این که طرفین ملاحظه همدیگر را بکنند و آخر این تصمیمات به کجا می رسد؟
وی اضافه کرد: تصمیماتی که گرفته می شود اول باید اشتغال موجود را حفظ کند یعنی اشتغال فعلی را از بین نبرد دوم این که بتواند برای افرادی که جویای کار هستند شغل بوجود آورد.
معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: بگفته یکی از حاضران مدلی نباشد که پایان سال خیلی قراردادها را تمدید نکنند برای اینکه بر طبق مواد قانون کار اگر قرارداد کار به پایان رسید هیچ یک از ما نمی توانیم کارفرما را مکلف به تمدید قرارداد نماییم.
وی اضافه کرد: بیایید بر طبق واقعیت ها صحبت نماییم اول این که تصمیم گیری ها در هر شرایطی باتوجه به مسایل و مقتضیات روز باشد.
رضایی اظهار داشت: در سالهای قبل بین قدرت خرید و مزد فاصله عمیق افتاده و عقب ماندگی داریم که تورم این حفره را به وجود آورده است و آیا می شود یک دفعه این حفره را پر کرد؟
وی اضافه کرد: آیا نباید به تدریج با اصلاح ساختار اقتصادی باشد و این که سرمایه به سوی تولید هدایت شود، اگر راندمان نباشد آیا می توان خیلی کارها را انجام داد؟
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اشاره کرد: باتوجه به وضع موجود باید بهترین تصمیم را بگیریم و این بهترین تصمیم با اصل سه جانبه گرایی است.
وی اضافه کرد: ما در شورای عالی کار حرف اول را نمی زنیم بلکه کارگر و کارفرما چانه زنی می کنند؛ دولت نقش تنظیم گری دارد یعنی وقتی می بیند شرایط به سمتی می رود که اولویت اول حفظ اشتغال موجود کشور، قدرت پرداخت و خیلی موضوعات دیگر است می گوید شما این سطح را تنظیم کنید.
رضایی اظهار داشت: ما پیشنهاد می دهیم ولی نمی توانیم به عنوان نمایندگان وزارت کار و نمایندگان دولت در شورای عالی کار بگوییم شما اینقدر پرداخت کنید یا پرداخت نکنید.
وی افزود: طرفین مصالح همدیگر را درنظر می گیرند در غیر این صورت منجر به افزایش تولید و راندمان نمی گردد. کارآیی، راندمان و تولید همه باید کنار هم در زنجیره قرار گیرند تا بعد در این پروسه بگوییم چه تصمیمی بهتر است.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: همانطور که در جلسه معارفه خودم گفتم برای پشتیبانی از کارگران نیازمند کارفرماهای قوی هستیم و کارفرمای قوی هم به جهت اینکه به راندمان برسد نیازمند کارگر قوی است.
وی اشاره کرد: تصمیمات مراجع تصمیم گیر مثل شورای عالی کار، شورای حفاظت فنی و مراجع حل اختلاف باید به شکلی باشد که شرایط محیط کار لحاظ شود و کارگاه های تولیدی سرپا بمانند نه این که تعطیل شوند.
رضایی با تأکید بر این که باید به یک تفاهم برای رفع موانع برسیم، اضافه کرد: ما یک مزد ملی باید اعلام نماییم که حداقل قانون کار است ولی کارفرما بر طبق مصالح می تواند بیشتر پرداخت کند و سایر صنایع و صنوف انعقاد پیمان های دسته جمعی داشته باشند.
وی اظهار داشت: دولت هم باید در مورد بسیاری از موارد و مسائلی که پیرامون کارفرمایان و کارگران هست ملاحظه و کمک کند؛ غیر از این، عبور کردن از موانع میسر نمی شود.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اعلان اینکه بیشترین ضربه تورم متوجه مزد بگیر است گفت: همه سیاست هایی که اعمال می شود باید فاصله بین مزد و قدرت خرید را بکاهد. همه کشور گرفتار مشکل است و مسئولان تلاش دارند تدریجی این حفره را پر کنند ولی یکباره نمی شود.
وی در ادامه به بازدید روز گذشته از معدن زغال سنگ پابدانا کوهبنان اشاره نمود و اظهار داشت: نخستین بار بود که داخل معدن می رفتم و تاثیر این دیدن بیش از ساعت ها پشت میز نشستن و با نظریه سروکار داشتن است.
رضایی، کار در معدن زغال سنگ را سخت، زیان آور و طاقت فرسا توصیف کرد و اضافه کرد: متاسفانه جهت حمایت ما سال ها جهتی بوده که همه را حمایت کردیم نه این که بد باشد بالاخره قانون کار مشمول همه است اما هدف اول این قانون پشتیبانی از کارگر صنعتی و معدنی است.
وی گفت: ما در بحث مشاغل سخت و زیان آور و بسیاری از مزایای اجتماعی و جانبی که می توانستیم برای کارگران درنظر بگیریم آنقدر این سطح را بزرگ کردیم که از این به اصطلاح صندوق که اول باید به سود کارگر صنعتی و معدنی باشد کسانی دست در صندوق کردند و برداشتند که بسیاری از آنها مشمول سخت و زیان آور نبودند.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به شرایط محیط کار اظهار داشت: نمایندگان کارگری چرا از کارفرماها مطالبه نمی کنید که محیط کار را بهینه کنید و نمی شود همه مشاغل را سخت و زیان آور درنظر گرفت.
وی اضافه کرد: چه فایده دارد کارگر را زود بازنشسته کنید ولی آن کارگر پس از بازنشستگی دوام نیاورد و اینها مطالبی است که شما به عنوان نمایندگان کارگری اول باید مدافع آنها باشید.
رضایی اظهار داشت: برای من به عنوان معاون روابط کار اینقدر مساله مهم بود که از آقای زمانی (یکی از کارگران معدن زغال سنگ پابدانا) خواهش کردم در حوزه زغال سنگ چه در کرمان چه استانهای دیگر مشورت دهد.
وی اضافه کرد: کارگران مسایل خودرا بهتر می دانند نه این که کارفرمایان نمی دانند مقرر است ایشان صدای کارگران در مجلس، شورای عالی کار و حفاظت باشد.
معاون وزیر تعاون اشاره کرد: اول باید ایمنی و بهداشت کار رعایت شود، بعد مرحله مرحله به سوی راندمان برویم.
درباره امنیت شغلی
وی درباره ی امنیت شغلی که در این جلسه عنوان شد اظهار داشت: بالاتر از ۹۴ درصد کارگران در کشور قراردادی هستند اما امنیت شغلی یعنی مهارت و اگر کسی مهارت داشت، امنیت شغلی دارد.
رضایی اضافه کرد: بر طبق مدلهای بین المللی، شرایط آینده کار تغییر خواهدنمود و ما باید خودرا با این شرایط وفق و آموزش دهیم.
وی اظهار داشت: موضوع مشکلات سامانه جامع روابط کار را در نخستین جلسه شورای معاونین گفتم، موضوع مشاغل سخت و اثبات عناوین شغلی با سازمان تامین اجتماعی هم که عنوان شد را پیگیری کردیم.
معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دراین خصوص به مدیرکل تعاون استان ماموریت داد و اضافه کرد: به تشکیل شوراهای سازش کمک کنید تا جایی که می توانید بوسیله توافق مسائل حوزه کارگری و کارفرمایی را حل کنید.
رضایی اظهار داشت: روز گذشته در جلسه بررسی مشکلات معادن استان هم قول دادم حتما این گزارشات رو در شورای معاونین مطرح می کنم و به وزیر ارائه خواهم داد.
وی اضافه کرد: درباب طرح طبقه بندی مشاغل در استان جلسه بگذارید و از همکاران ستاد هم کمک بگیرید ولی هیچ تصمیم گیری بدون رعایت اصل سه جانبه گرایی نباشد.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: موضوع معلولیت های ناشی از آلایندگی هم موضوع مهمی است که در جلسه عنوان شد و پیگیری و رفع آن باید در اولویت مدیران استان باشد.
وی همین طور از اعزام بازرسان کشوری برای بازرسی معادن استان در پی درخواست یکی از نمایندگان تشکل های کارگری و کارفرمایی در این نشست، آگاهی داد و اظهار داشت: چند بازرس ویژه تعیین کردیم که برای بازرسی به استان می آیند، موارد لازم را گزارش می دهند و هر اقدام لازم از تهران به انجام می رسد.
سرپرست اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان هم در این جلسه اظهار داشت: بالاتر از ۵۲ هزار واحد کارگری فعال و مشمول قانون کار در استان داریم.
علیرضا ابراهیمی اضافه کرد: همین طور بالاتر از ۴۰۰ هزار کارگر در استان داریم و کرمان باتوجه به صنایع و معادن حساس، نسبت به سایر استانها وضعیت متفاوتی دارد.
وی اظهار داشت: معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در نخستین سفر استانی خود به کرمان آمدند و روز گذشته در شهرستان کوهبنان و معدن اصلی زغال سنگ که یکی از مجموعه های شرکت زغال سنگ کرمان است حضور یافتیم.
سرپرست اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمان گفت: جلسه چهار ساعته در معدن زغال سنگ با مجموعه شوراهای کارگری داشتیم که نمایندگان کارگری از نزدیک مسایل و مشکلات و دغدغه ها را مطرح نمودند.
وی به بازدید از معدن اصلی زغال سنگ پابدانا اشاره نمود و اظهار داشت: خروجی جلسه و بازدید این شد که یکی از کارگران مجموعه به عنوان یک آدم باخبر به وزارتخانه مشاوره بدهد در عرصه هایی که به خصوص در بخش زغال سنگ بتوانیم کمک نماییم.
در این جلسه برخی از نمایندگان تشکل های کارگری، کارفرمایی و شوراهای اسلامی کار استان کرمان نیز به بیان مسایل و مطالبات حوزه های کاری خود پرداختند.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب