خطر افزایش واردات

بازهم اوضاع به نفع پتروشیمی ها شد

بازهم اوضاع به نفع پتروشیمی ها شد مبل زیبا: درپی درخواست اتاق بازرگانی ایران برای اصلاح پیمان سپاری ارزی، رییس كنفدراسیون صادرات اتاق بازرگانی اعلام نمود كه اصلاح صورت گرفته، بازهم به نفع پتروشیمی و صنایع بزرگ شد. از جانب دیگر فاصله ۵۰ درصدی نرخ ارز در بازار آزاد و سامانه نیما جذابیت واردات را بالا می برد و احتمال تكرار اشتباهات و مشكلات قبلی را بیشتر می كند.


به گزارش مبل زیبا به نقل از ایسنا، چندی قبل رئیس اتاق بازرگانی ایران طی نامه ای به معاون اول رئیس جمهور، ضمن اشاره به نبود بستر لازم برای اجرای دستورالعمل طرح پیمان سپاری ارزی، خواهان اعمال اصلاحاتی در این طرح شد. وی با تاكید بر "ضرورت اجتناب از صدور بخشنامه های پی در پی بدون توجه به سازوكارهای اجرایی آن ها"، با عرضه هشت راهكار خواهان اصلاح دستورالعمل ابلاغی بانك مركزی شد كه در آن با اشاره به كاستی های موجود، صراحتا اعلام نمود كه اتاق بازرگانی ایران با اجرای طرح پیمان سپاری موافق نیست.
در این باره محمد لاهوتی - رییس كنفدراسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران، در گفت وگو با ایسنا، خاطرنشان كرد: تفاوت اصلاحیه صورت گرفته در این است كه برای تمام كالاها اعم از شركت های كوچك و بزرگ كه برای برگشت ارز حاصل از صادراتشان مهلت در نظر گرفته شده، پتروشیمی ها، فلزات رنگی و فولادی ها هم مشروط بر تایید وزارت صمت می توانند به غیر از عرضه ارز سامانه نیما، به روش واردات در مقابل صادرات، واگذاری اظهارنامه ارزی به واردكننده یا سپرده گذاری رفع تعهد كنند كه قبلا فقط برای صادركنندگان كوچك و متوسطه امكانپذیر بود.
رییس كنفدراسیون صادرات اضافه كرد: ازاین رو تمام شرایط برای فعالیت همه شركت ها اعم از پتروشیمی ها، كشاورزی و همه شركت های صادراتی بصورت یكسان و به همان شیوه بخشنامه ابلاغی خواهد بود.

پیمان سپاری ارزی، مغایر قانون صادرات و واردات است
این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با اشاره به اینكه دولت پیمان سپاری ارزی را برای بازگشت ارز حاصل از صادرات مطرح كرده است، خاطرنشان كرد: به صورت كلی با پیمان سپاری مخالف هستیم و فكر می نماییم پیمان سپاری و دریافت تعهد برای بازگشت ارز حاصل از صادرات برای صادرات غیر پایه نفتی، مغایر قانون صادرات و واردات است.
لاهوتی اظهار نمود: هم اكنون، نرخ ارز بازار آزاد در صرافی ها و نرخ ارز در سامانه نیما فاصله چشم گیری پیدا كرده است. گرچه برپایه اظهار نظر مسئولان، امكان دارد معاملات ارز آزاد، تنها سه درصد یا كمتر از كل ارز مورد تقاضا باشد ولی باید این واقعیت را بپذیریم كه تاثیرپذیری قیمت ها در جامعه، از نرخ ارز در بازار آزاد بوده و این مورد بر كل اقتصاد تاثیر منفی می گذارد.

فاصله بیش از ۵۰ درصدی نرخ ارز در بازار آزاد و سامانه نیما
وی ادامه داد: اگر انتظار این است كه كل ارز صادراتی با استفاده از سامانه نیما وارد و مصرف شود، پس بانك مركزی بایستی تدابیری را اتخاذ كند كه نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد بهم نزدیك شوند، چراكه در غیراین صورت صادركنندگان كالاهای غیر پایه نفتی، باید مواد اولیه خویش را در بازار با نرخ ارز آزاد تهیه كرده و با تعهد ارزی با نرخ نیما كه ۵۰ درصد كمتر از قیمت آزاد است واگذار كنند كه عملا امكانپذیرنیست.
لاهوتی با تاكید بر لزوم كاهش فاصله میان نرخ بازار ثانویه با بازار آزاد اظهار داشت: دولت در فروردین امسال با تعیین نرخ ۴۲۰۰ تومان برای هر دلار، اعلام نمود كه تنها این نرخ را به رسمیت می شناسد و هیچ گونه معامله خارج از این نرخ مجاز نیست. در صورتی كه برنامه ای برای به رسمیت شناختن بازار آزاد ارز نداشت. بنابراین فاصله نرخ دلار دولتی با بازار آزاد، جذابیت های زیادی را برای دریافت ارز دولتی فراهم نمود و سوءاستفاده هایی را شكل داد و در نهایت دولت تصمیم گرفت با تمام افرادی كه از دلار ۴۲۰۰ تومانی بهره برده اند با كنترل قیمت ها یا دریافت مابه التفاوت ارزی، این فاصله را جبران كند.
وی ادامه داد: بر این اساس حتی موجی از انتشار فهرست شركت ها و اسامی شكل گرفت كه دلار دولتی با نرخ ۴۲۰۰ تومانی را دریافت كرده اما تخلف كرده اند اما آیا نتیجه مورد نظر بدست آمد؟!

خطر افزایش واردات
رییس كنفدراسیون صادرات اتاق بازرگانی اظهار نمود: هم اكنون هم نرخ دلار نیمایی با نرخ بازار آزاد متفاوت می باشد و همین امر می تواند جذابیت واردات را مجددا افزایش دهد و موضوعات قبلی تكرار شود.
این عضو شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی اظهار نمود: این در شرایطی است كه بازار باید برپایه سیاست شناور مدیریت شود و پیش رود و دولت در آن نقش نظارتی و اثرگذار داشته باشد كه بتواند شكاف بین ارز بازار آزاد و نیما را با تفاوت حداكثر یك یا دو درصد حفظ كند. در غیراین صورت، بخشنامه ها و دستورالعمل های مختلف ارزی، علاوه بر اینكه بازار ارز را كنترل نخواهد كرد بلكه دولت را در رسیدن به اهداف خود با مشكل مواجه خواهد شد.



5.0 / 5
4623
1397/06/31
14:16:30
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , بازرگانی , پرده
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۵



محل تبلیغ شما
مبل زیبا
mobleziba.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مبل زیبا محفوظ است

مبل زیبا

مبلمان و دکوراسیون داخلی