به گزارش مبل زیبا به نقل از ایسنا، منصور معظمی - معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت - در همایش ملی شناسایی و پرورش مدیران آینده اظهار نمود: لازم است بر مبنای یك فرآیند، تربیت مدیران صورت گیرد تا بر مبنای نیازهای سازمان ها مدیران را پرورش داد. ما نمی توانیم در حوزه مدیران منابع انسانی به صورت صفر و یك باشیم؛ یعنی مدیران بازنشسته را كنار بگذاریم و منكر تجربه و دانش این مدیران شویم. باید تركیبی از مدیران مجرب و باتجربه را در كنار مدیران جوان داشته باشیم تا شاهد رشد مدیران جوان در كنار مدیران باتجربه باشیم.
وی اظهار داشت: با سیستم های گزینشی ما، فرد نخبه ای پرورش نمی یابد. در این سیستم و نظامی كه ما در آن به دنبال استعداد هستیم، به نتیجه ای نخواهیم رسید. امروز در یك كشور عقب افتاده مانند عربستان هم از این سیستم های گزینشی استفاده نمی شود. نظام شایستگی باید مورد توجه خاص باشد. از دیدگاه من سخت ترین و استراتژیك ترین كار، كار مدیران منابع انسانی است. برای انتخاب مدیران منابع انسانی باید كسانی برگزیده شوند كه شاخص ترین باشد.
معظمی تصریح كرد: زمانی كه ما می خواهیم در یك سازمانی یك مدیر را انتخاب كنیم، باید پروسه های زیادی طی شود كه اینها اشتباه است و باید بر مبنای شایسته سالاری كنار گذاشته شوند. ما فكر می كنیم كه نظام آموزشی باید فقط افراد لیسانسه و دكترا تربیت كنند. از نظر تربیت مهندس ما رنكینگ اول را در دنیا داریم. باید به دنبال دانشگاه های كارآفرین و كاربردی باشیم.
وی در ادامه اظهار داشت: هم اكنون برای گسترش ربات ها و اتومبیل های هیبدری و برقی شاهد هستیم و در آینده ای نه چندان دور سوخت های فسیلی جایگاهی نخواهند داشت. پیش بینی می گردد تا سال ۲۰۵۰ چهل درصد از خودروها از سوخت های فسیلی استفاده نكنند. ما باید یا خودمان را با این تحولات هماهنگ كنیم یا اینكه به همین گونه كنونی جلو رویم كه نتیجه آن عدم توسعه در كشور است.
معاون وزیر صنعت، معدن وتجارت اظهار نمود: در بخش تربیت مدیران تراز جهانی، لحظه ای نباید تامل كنیم. مدیران تراز جهانی كسانی هستند كه توانایی پاسخگویی به این تمهیدات را در قالب ارزش های كشور داشته باشند. ما قادر هستیم توانایی های خویش را بیشتر كنیم و باید در این راستا گام برداریم.